tisdag 7 september 2010

Nu börjar det roliga!

Höstterminen har börjat och vi har därmed inlett slutspurten i våra förberedelser inför NU2010. Den 13 oktober ska allt vara klart, för då kommer 600 lärare, forskare, ledare, studenter och beslutsfattare från mer än 35 lärosäten och 20 andra organisationer hit till Aula Magna. Ena sekunden oroas jag över någon av de praktiska frågor som ännu är olösta, nästa stund njuter jag av min förväntan och glädje över att få vara med att skapa denna mötesplats.

Det finns ingen annan mötesplats som är helt ägnad åt pedagogisk utveckling inom svensk högskola, där lärare från alla ämnesområden och utbildningsinriktningar möts för att sprida resultat och dela med sig av idéer om hur studenternas lärande kan förbättras. Det finns ingen större mötesplats i Sverige för högre utbildning.

Hur kan vi se till att göra detta möte så inspirerande och roligt som möjligt? Det är en fråga som jag och övriga ansvariga kollegor från arrangörslärosätena livligt diskuterat. Tidigt bestämde vi att samtal och utbyte skulle genomsyra konferensen, som därför fick det övergripande temat ”Dialog för lärande”. Det är då logiskt att inleda programmet med en Nordisk dialog mellan tre spännande personer, som med sina olika specialkompetenser kan belysa lärande i högre utbildning från tre nationella perspektiv.

Ett möte vi särskilt velat främja är det mellan IT och lärande. Tidigare fanns Netlearning som arena för alla dem som var intresserade av att integrera IT i undervisningen. Nu möts alla på samma konferens, och vi har försökt att skapa åtta gemensamma teman där IT ska vara ett naturligt element hellre än att lansera IT i separata spår. När jag läser alla abstract, kan jag konstatera att IT är integrerat i de flesta utvecklingsprojekt som presenteras.

Under de senaste dagarna har vi lagt hela programmet för NU2010. Efter vårens sakkunniggranskning och några återbud återstår 88 presentationer, 27 rundabordssamtal och 17 workshopar. Därutöver har vi två internationella keynotes och 35 bidrag som presenteras på Öppet torg. Det krävs en del pusslande för att få ihop ett program med upp till 14 parallella sessioner. Vi har utgått från våra åtta teman (http://www.nu2010.se/teman.shtml) och försökt para ihop innehåll som naturligt hör ihop eller som kan berika varandra med olika infallsvinklar. En konferens av den här storleken blir ett verkligt smörgåsbord, där jag hoppas alla kan hitta godbitar och delikatesser. För att undvika den värsta mättnadskänslan har vi försökt skapa två festliga och glada kvällsaktiviteter på Stadshuset och Moderna museet. Från och med den 15 september finns hela programmet på http://www.nu2010.se/.

Mer information och nyheter kommer på webben, på Twitter #NU2010SE och här på bloggen. Du får gärna bidra till dialogen inför konferensen genom att Twittra eller kommentera blogginlägg. Vi vill att du är med och att allt som är angeläget för NU2010 sprids!

Fredrik Oldsjö, projektledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar